Rafik Said is eigenaar van de Erasmus Wasserette/Stomerij aan Admiraal de Ruijterweg 220. Tijdens het interview zit hij een beetje op hete kolen want hij moet nog naar de supermarkt voor sluit. Zich vriendelijk verontschuldigend: “Kunnen we het kort houden?” Ik stem toe; tien minuten is genoeg.

In 1988 kwam Said (47) vanuit Asilah (Marokko) naar Nederland. Hij kon meteen aan de slag in de catering bij snackbar de Cantharel aan de Weesperstraat. Een jaar of tien later nam hij een wasserette over in de Roelantstraat. Hier zat al meer dan 40 jaar een wasserette. Weer een aantal jaren later vond hij heel vlakbij een betere plek. Simpelweg de Admiraal de Ruijterweg oversteken.

Zijn klandizie komt merendeels uit Bos en Lommer maar ook van buiten Amsterdam trekt de wasserette klanten. Die kennen Said nog van vroeger. Said is heel gastvrij voor zijn clientèle. De al wat oudere klanten blijven gezellig voor de koffie en koekjes van Said en kletsen over vroeger en hoe alles veranderd is. “Terwijl ze wachten tot hun wasje gedaan is.” Studenten maken ook veelvuldig gebruik van de wasserette. Het kost een paar euro minder om je was zelf te doen.

Said haalt en brengt ook was voor de oudjes in de buurt, die moeilijk ter been zijn of niet meer de straat op durven. “Ondanks de crisis heb ik godzijdank nog steeds brood op tafel  maar ik merk wel dat het minder wordt.” Als zijn vrouw en zoon naar Marokko gaan, blijft Said in de zaak; de was moet altijd gedaan.

Dekbedden en ander groot wasgoed kan ook gewassen worden bij de Erasmus Wasserette. Daar zijn speciale grote machines voor. Ook voor verstelwerk kun je er terecht. Dat besteedt hij uit of zijn vrouw gaat ’s avonds nog achter de naaimachine zitten.

Said kent de mensen uit de buurt goed, bij naam en toenaam. En de buurt kent hem. Hij heeft de buurt zien opgroeien en zien verbeteren. Buurtkinderen mogen een graai doen uit een grote snoeppot die prominent op de toonbank staat.

Tekst en foto’s: Arjan van Oorsouw