Wie houdt van rondsnuffelen tussen oude spulletjes en vintage kleding en wie daarbij ook nog een echte fijnproever is op het gebied van koffie en thee hoeft sinds kort Bos en Lommer niet meer uit.

Op 1 maart opende Susanne Bakker de deuren van haar winkel in de Coppelstockstraat/hoek Bestevearstraat. Susanne woont, na omzwervingen via New York, Parijs en Brussel, alweer enkele jaren met veel plezier in Amsterdam West. Haar liefde voor mooie tweedehands spullen, haar kennis van goede koffie en thee en haar liefde voor de buurt brachten haar op het idee om deze drie zaken te combineren.

Les Petites Puces

Les Petites Puces

Susanne: “Ik houd van rondsnuffelen op vlooienmarkten en in kringloopwinkels. Ik vind het een mooi idee dat gebruikte spullen een tweede leven kunnen krijgen. In het buitenland heb je veel zaakjes die deze vondsten verkopen en daarbij ook lekkere koffie, thee en taart serveren. Dit bracht mij op het idee om ook zo’n zaakje te gaan beginnen maar dan in mijn eigen buurt. Ik voel me thuis in Bos en Lommer, ik ben gek op de buurt en je voelt dat er een positieve sfeer hangt. Mensen willen wat maken van de buurt en staan open voor nieuwe en frisse ondernemers.” Nu staat Susanne vol trots en alsof ze nooit anders gedaan heeft in haar eigen zaak. De koffie smaakt heerlijk (ze verkoopt ook haar eigen favoriete zelf bedachte koffiemelange) en de taarten worden elke dag door haarzelf vers gebakken.

Na een maand kan Susanne al een voorzichtige balans opmaken. “Het gaat boven verwachting goed, ik krijg heel veel enthousiaste reacties van buurtbewoners. Ze zijn blij met het vintage café/winkeltje. Je merkt dat mensen het mij en ook hun buurt gunnen dat het een succes wordt.” Wat opvalt, is dat de tweedehands spullen en kleding met liefde en zorg zijn uitgekozen en dat de kwaliteit goed is. En dat tegen zeer redelijke prijzen. Susanne: “Ik wil graag mensen blij maken met de spulletjes die ik zelf mooi vind, ik vraag daarom ook een schappelijke prijs. Er zijn al genoeg winkels die teveel geld vragen.”

Susanne heeft haar winkel mede kunnen openen door gebruik te maken van Crowdfunding; Particulieren kunnen vanaf 10 euro een bedrag naar keuze investeren in een concept dat ze zelf uitkiezen. Na uiterlijk drie jaar tijd krijgt men het geïnvesteerde bedrag terugbetaald, inclusief 12% rendement. Susanne: ”Het idee dat mensen op deze manier kunnen investeren slaat aan. Mensen willen weten waar ze hun geld in beleggen én willen in iets beleggen waar ze achter staan.”

Susanne kan nog wel wat investeerders gebruiken, er zijn plannen genoeg. Zo gaat ze binnenkort beginnen met het geven van workshops en andere activiteiten zoals naailes. Verder wil ze graag investeren in een beveiligingscamera en een pinautomaat (“het blijft Amsterdam”) en ook een wasmachine en een droger staan op het verlanglijstje.

Mocht je willen bijdragen aan een nog leukere buurt, dan weet je wat je te doen staat. Susanne is te vinden op www.crowdaboutnow.com of verenig het nuttige met het aangename en loop eens binnen bij Les Petites Puces. Susanne serveert je haar lekkere koffie en vertelt je graag hoe het werkt.

Les Petites Puces is geopend van woensdag tot en met zondag.

Tekst: Cornélie Bakker

Foto: Les Petites Puces