Zoet & Zuur van moeder Natuur: De zuurste winkel van Bos en Lommer. Maar bij Kesbeke werken geenszins zure pruimen. Boloboost in gesprek met de eigenaar van een hecht Amsterdams familiebedrijf: Oos Kesbeke.

Achter de grote schuifdeuren aan de Adolf van Nassaustraat ontwaren we een enorme loods vol  potten gevuld met augurken, Amsterdamse uien, bietjes, komkommers, piccalilly en wortels. Glazen potten en weckflessen in alle vormen en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is geconserveerd. Kesbeke is de enige nog bestaande inleggerij van echte Amsterdamse tafelzuren. En alle producten worden nog altijd op beproefde traditionele wijze, volgens eigen recept ingelegd.

Het familiebedrijf Kesbeke bestaat al sinds 1948. Verhuisde van het Waterloopplein, naar meerdere plekken in de stad om zich sinds 1978 definitief in Bos en Lommer te vestigen. Zoon van de oprichter Oos Kesbeke woont zelf niet in BoLo maar is wel betrokken bij de buurt. Zo is hij lid van de buurtraad van de Rabobank en zette hij zich in voor de eerste BoLo Bios. “Je ziet dat de buurt meer gaat leven. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren.”

Kesbeke_impressie

Oos staat sinds 13 jaar aan het roer van de Tafelzurenfabriek en met zijn komst heeft ook de innovatie zijn intrede gedaan. Kesbeke heeft een prachtige lijn producten in de markt gezet in samenwerking met de chef-kok van 3-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle (Jonnie Boer voor de kenners). Ook levert Kesbeke aan Ron Blauw en restaurant Parkheuvel in Rotterdam. “Van de samenwerking met bijvoorbeeld Jonnie Boer heb ik geleerd mijn smaak beter te ontwikkelen. Het fine-tunen met kruiden, de finishing touch. Dit heeft tot mooie resultaten geleid.” Oos is trots op de innovatiekracht van zijn bedrijf. “Mijn vak is een ambacht, maar we moeten niet stil blijven staan en meegaan met de tijd.

En levert Kesbeke ook aan Bos en Lommer? Jazeker! Sinds afgelopen november is de eerste Kesbeke winkel geopend: Zoet & Zuur. In de winkel is een keur aan producten verkrijgbaar. Natuurlijk een groot assortiment tafelzuren, maar ook vele oliën, zoals knoflookolie, dragonolie, passievruchtolie. Of wat dacht je van een walnootazijn of azijn van eekhoorntjesbrood, sesam of koriander? De kookliefhebber kan zijn/haar hart ophalen.

En heb je een moestuin? Kweek je je eigen groente of fruit? Ook dan kun je bij Zoet & Zuur terecht. De winkel heeft een groot assortiment inmaakartikelen: inmaaketiketten, trechters, pectine en vele potjes.

De tips van Oos Kesbeke voor Bos en Lommer zijn Jachthaven Staverno en Islamitische slager Sera. Volgens hem echte aanraders!

Meer weten? Kijk op de website of Facebook of beter nog, ga eens langs bij Zoet & Zuur.

Zoet & Zuur
Adolf van Nassaustraat 2-8

Foto’s: Nienke Laan
Tekst: Dagmar Ypenberg