Dat is wat het Griekse ela betekent. Wees welkom. Door de frisse wit met blauwe inrichting, typerend voor landen rondom de Middellandse zee, voel je je meteen welkom in eetwinkel Ela! van Ineke en Maria op de Jan van Galenstraat.

IMG_6576 (Medium)

Eind maart openden Ineke en Maria hun Griekse delicatessenwinkel. Je kunt er terecht voor biologische olijfolie, kruiden en thee, retsina en wijn maar ook voor maaltijden. Die kun je afhalen of ter plekke nuttigen. Er was nog precies ruimte voor twee tafeltjes in de winkel.

Samen met wijlen haar Griekse echtgenoot dreef Ineke zeventien jaar lang restaurant Mitsos in de 2e Hugo de Grootstraat. Dat verkochten ze drie jaar geleden. Een jaar geleden overleed haar man. Echter, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, het begon weer te kriebelen bij Ineke; ze besloot met haar nicht Maria de eetwinkel Ela! te openen.

Ineke: “Koken is mijn lust en mijn leven; alles op het gebied van Griekse kookkunst heb ik  geleerd van mijn man. Bovendien, op je 54e vind je niet zo snel meer iets, en ik wilde vooral ook niet voor een baas werken, daarvoor was ik al te lang zelfstandig. Toen kwam deze winkel voorbij: liefde op het eerste gezicht! Dit was de ideale oplossing, samen met het nichtje van mijn man deze winkel runnen.”

Ineke had met flink wat mensen gesproken over haar plannen. Ze waren allemaal positief. Vooral over hoe deze buurt in opkomst is. Iedereen raadde me aan hier deze winkel te starten. Ineke: “Deze buurt lijkt een beetje op de Hugo de Grootbuurt tien jaar geleden. Ik heb veel aanloop van jonge enthousiaste mensen. Ze komen ook steeds bij me terug. De zaken gaan boven verwachting; er zit een stijgende lijn in.”

Ineke kookt alle denkbare Griekse gerechten of daar nu vis, lam, kalf, kip of varken in zit. Voor een vegetarische maaltijd draait ze ook haar hand niet om. Alle salades en bijgerechten zijn standaard hetzelfde, de hoofdgerechten wisselen sterk. Maria staat haar bij de bereiding ervan bij. Over haar komst naar Nederland nog geen jaar geleden vertelt Maria: “Ik was toe aan verandering. In Griekenland had ik geen toekomst. En ik ben in korte tijd van Amsterdam gaan houden. Ik woon nu nog bij Ineke maar ik ben op zoek naar een eigen appartementje. Misschien kun je dat in ook je stukje zetten?”

IMG_6565 (Medium)

Eetwinkel Ela!

Jan van Galenstraat 68

020-3708459

elatraiterie.nl en facebook

openingstijden:

Dagelijks 12.00-21.00 uur

Maandag gesloten

 

Foto’s: Mildred Theunisz

Tekst: Arjan van Oorsouw m.m.v. Els Slijkerman

IMG_6577 (Medium)