-MlhLGhc417sRN_Yyne5CAezHwHum9MGcwhJ_781EzI

Een nieuwe eigenaar, een nieuw geluid, maar dezelfde naam. “Van de Buurt klinkt gewoon goed.” Buurtbewoner/ondernemer Jorit Leijting opent woensdag 3 juli ‘rustig’ de deuren. De buurt is blij.

Hoera, jullie gaan weer open!

Jorit: “Ja, dat soort reacties krijg ik veel. Meteen al toen ik ons plan tijdens het bewonersplatform in de Landlustbuurt voorstelde. En ook nu, tijdens de verbouwing. Mensen lopen langs, kijken naar binnen, steken hun duim omhoog, komen even praten, vertellen hoe blij ze zijn. Ook zijn er al veel buurtbewoners spontaan komen helpen”

Het was een schok toen Van de Buurt opeens dicht was.

“Zeker. Ik was ook compleet verbijsterd. Zo plotseling. Ik kwam er geregeld. Even een drankje ’s avonds halen, buren ontmoeten. Of overdag met de kinderen, op het terras. Eigenaar Arnoud is een aardige en gedreven man. Het is doodzonde dat hij het niet gered heeft.”

En toen dacht jij: dan doe ík het.

“Eerst was het nog voor de lol. Beetje mijmeren en sparren: hoe zou je zo’n restaurant succesvol kunnen runnen? Ik sprak erover met Roel Kock, mijn vroegere zeilmaatje. Het idee liet ons allebei echter niet los. We moesten er iets mee doen. En ook: we vullen elkaar goed aan.”

En hoe vullen jullie het in?

“Heel anders dan voorheen. Ja, wel met dezelfde naam; Van de Buurt staat goed aangeschreven en klinkt goed. Maar de huisstijl wordt anders, het bargedeelte wordt anders, de menukaart ook, met zowel vlees, vis als vegetarisch. We willen onze eigen vingerafdruk op de zaak zetten. Verder blijft het restaurant de ontmoetingsplaats voor buurtbewoners van Landlust!”

De muren zijn inmiddels wit.

“Ja, dat wilden we ook. Het donkere is weg, dit is frisser. Een buurman gaat hier zijn foto’s exposeren en die van een buurvrouw staan al gepland voor de volgende maand. Verder wordt het bargedeelte ruimer, met plek voor kinderwagens, er komen lage tafels en banken. De bar zelf wordt verhoogd en biedt zo meer gelegenheid om aan te borrelen of een maaltijd te nuttigen. Handig voor gasten die alleen een hapje komen eten. Wist je dat zo’n veertig procent van de huishoudens hier alleenstaand is? Alleen eten wordt zo veel toegankelijker.”

En de menukaart?

“We willen een bredere doelgroep aanspreken, vandaar dat er ook vis en vlees op het menu staan en vandaar ook de kinderporties. En niet elke dag wat anders, zoals voorheen, maar per maand een nieuwe kaart, zodat je nog eens terug kunt komen voor dat ene lekkere gerecht. De prijzen gaan we ook aantrekkelijk maken, hoofdgerechten vanaf zo’n 12,50 euro. Wat wel wisselt is de daghap. En over de kok: die heeft veel ervaring, een enorme passie en is erg eager om nieuwe dingen te proberen. En bij de producten is lokaal hét woord. We doen zaken met onder andere de bakker hier, met Kesbeke, Shukran, brouwerij de 7 Deugden, Bocca koffie; met zoveel mogelijk leveranciers uit de buurt. Het is goed om het geld binnen de ‘community’ te houden in deze lastige tijden. Veel personeelsleden komen ook uit de buurt.”

Jij ook.

“En daarom behouden we de naam: Van de Buurt. Maar met een ander, sterker concept, meer doelgroep gericht, nog meer toegankelijk. We horen graag wat de mensen ervan vinden.”

Van de Buurt is open op woensdag t/m zondag vanaf tien uur ’s ochtends. De keuken sluit om 22 uur (frituur later). De officiële opening volgt deze zomer.

Www.vandebuurt.nl

@VandeBuurt 

foto’s: Nienke Laan

tekst: Shirley Brandeis