In Bos en Lommer eten buurtbewoners voor weinig geld bij Van de Buurt. Ondernemer Arnoud van Rooij (37) opende afgelopen zomer het hip ogende etablissement. Naast regulier personeel werken er mensen met behoud van uitkering. Haschiem Salamat (49) heeft zo’n ‘participatieplaats’.

Fotografie: Ingrid de Groot

Twee bankstellen staan tegenover elkaar in de loungehoek van het restaurant. Het appelsap komt vers uit de fruitpers. In de aangrenzende kamer bevindt zich het zitgedeelte voor eters; er valt te kiezen uit twee maaltijden waarvan er eentje doorschuift naar de volgende dag. Elke dag komt er een nieuw gerecht bij: allemaal vegetarisch en onder de tien euro.

Salamat is een praatgrage, joviale man: ,,Via mijn coach bij re-integratiebedrijf Pantar ben ik aan deze participatieplaats gekomen. Voorheen werkte ik in de verkoop. Omdat ik dienstverlening en omgaan met mensen leuk vind, sloeg ik een zijweggetje in: Pantar kwam met het voorstel om het in de horeca te proberen. Ik dacht: waarom niet?”

De Dienst Werk en Inkomen verwijst cliënten die niet op eigen kracht een baan kunnen vinden door naar het re-integratiebedrijf. Salamat: ,,De samenwerking met mijn coaches verliep altijd prima. Dat ligt grotendeels aan jezelf, hoe goed je meewerkt en wat voor eisen je stelt. Uiteindelijk werd het een kwestie van je neerleggen bij de situatie zodat je toch ergens terecht kunt. Daarom zit ik nu hier. De bedoeling is om aan de slag te gaan met behoud van uitkering. Na één jaar of eerder bekijkt mijn baas of hij me in dienst neemt. Uiteraard kijk ik intussen naar andere vacatures.”

Marije de Gram, communicatieadviseur bij Pantar: ,,Participatieplekken zoeken we vooral in de profit sector in tegenstelling tot waar we voorheen de i/d-banen zochten. (Deze zijn vooral te vinden in de culturele en welzijnssector, de non-profit sector, red.) Het is voor werkgevers in de profit sector makkelijker om personeel in dienst te nemen.”

Salamat is behoorlijk positief over Pantar: ,,De banen liggen voor het oprapen, je kunt zo aan de slag als conciërge, in de horeca, de logistiek. Je surft samen met je consulent in de database van Pantar voor interessante vacatures en vervolgens klik je door om te zien wat voor bedrijf, school of instantie het is. Vind je een job die je bevalt, dan kan de consulent die aanvinken en bekijken wat het bedrijf voor eisen heeft. Ik vind het niet erg om iets totaal anders te doen. Mijn coach heb ik duidelijk gemaakt dat ik graag snel aan de slag wilde. Voor hetzelfde geld maak ik dik carrière bij Van de Buurt! Had er nooit zo over nagedacht, horeca. Voorlopig ben ik lekker bezig. Ik help in de keuken, maak schoon, zet ’s ochtends het terras klaar, vul dranken bij en houd de boel netjes. Het is keihard buffelen in de horeca. Onderwijl ervoor zorgend dat de gasten zich op hun gemak voelen. Daar doe ik het allemaal voor. Verder wil ik veel leren in dit bedrijf.”

In de filosofie van Van Rooij passen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed in het restaurant. Hij heeft er in het verleden prima ervaringen mee opgedaan. ,,Haschiem is gedreven en hij heeft veel in zijn mars. We houden rekening met wat mensen kunnen, maar iedereen hoort alle klusjes te doen: of dat nou ramen lappen is of het toilet schoonmaken.” Van Rooij heeft naast Salamat twee medewerkers in dienst via de DWI. ,,Het zijn mensen die iets meer begeleiding nodig hebben. Ik geef ze de kans om op een rustige manier te laten zien wat ze kunnen.”

Van Rooij is actief in het buurtwerk en heeft veel ervaring opgedaan in de horeca. ,,Ik geloof dat je je gasten iets kunt bieden zonder dat ze opmerken dat ze er behoefte aan hadden. In het restaurant is veel aandacht voor detail. Daardoor voelt men zich welkom. We werken met twee concepten: Van de Buurt-binnen en Van de Buurt-buiten. Het terras hoort bij Van de Buurt-binnen. Dat is echt even thuiskomen met een hapje en een drankje. We zijn ’s morgens vanaf half tien open en sluiten na twaalven.”

Van de Buurt-buiten slaat op de functie van het restaurant in de wijk: een plek met veel reuring waar mensen zich veilig voelen. Ook biedt het restaurant een boodschappenservice voor de directe buren. ,,Toen ik opende, vond een mevrouw het belachelijk dat er een restaurant kwam. Het had een supermarkt moeten zijn! Er wonen veel oude mensen in deze buurt die zelf niet naar de winkel kunnen. Als wij bij Albert.nl boodschappen voor hen bestellen, zie ik dat niet alleen als een service: het is een plicht van ons restaurant om de wijk de helpende hand te bieden. Van de Buurt is er vóór de buurt. Van de andere kant: we zijn een bedrijf en geen sociale werkplaats. Het is een eenmanszaak: ik loop alle risico’s maar ik vind dat je meer kan doen dan alleen voor jezelf alles binnenharken.”

Restaurant Van de Buurt
Gerard Callenburgstraat 1
020 7729105
www.vandebuurt.nl

Dit artikel is in oktober verschenen in MUG Magazine. MUG Magazine is een gratis maandblad voor mensen met een smalle beurs,  in Bos en Lommer onder andere af te halen bij zwembad Mercator Plaza, Jan van Galenstraat 315, het Werkplein, Jan van Galenstraat 323 en stadsdeelkantoor West, Bos en Lommerplein 250. En uiteraard bij Van de Buurt. www.mugweb.nl