Politicoloog/schrijver Monique Samuel woont naar volle tevredenheid in Bos en Lommer. Via een Armeense makelaar kwam ze aan haar huis, haar meest geliefkoosde plek in BoLo. Samuel vertelt over haar andere favoriete plekken in BoLo en over haar nieuwe young adult roman.

Samuel is blij dat ze in Bos en Lommer woont. “Het is de eerste wijk waar ik mijn nieuwe thuis en basis heb gevonden. Het is voor mij de springplank tussen twee werelden. Mijn eerste keer in Bos en Lommer was voor een optreden in Podium Mozaïek. Daar ontmoette ik Adelheid Roosen en Meral Polat, nu vrienden voor het leven. Het regende die dag afschuwelijk, het was grijs en donker. Een vriendin bracht mij; we kregen ook nog een bekeuring dus het was een rampzalige eerste ervaring met Bos en Lommer.”

“Maar ik dacht wel: leuke buurt, er broeit hier iets ondanks alle grijsheid in november.” Een half jaar later besloot Samuel naar Amsterdam te verhuizen zonder enig idee hoe dit aan te pakken. “Op de redactie van De Groene hoorde ik van die horrorscenario’s over twee, drie jaar wachten en nog steeds geen huis en exorbitant hoge huren: een onneembare vesting.” Ze kwam via via in contact met een Armeense makelaar die haar herkend had van TV en die het zich tot haar persoonlijke christenplicht had gesteld haar aan een huis te helpen. Binnen 24 uur had ze een woning.

Uit dankbaarheid voor dit lot uit de loterij maakte Samuel haar woning tot een huis van ontmoeting. Ze stelde zich ten doel om al haar vrienden en contacten bij elkaar te brengen, van Koerdisch tot Turks, van Marokkaans tot Surinaams, van joods tot christelijk, van 13 tot 65 jaar, alles bij elkaar. Daar groeiden nieuwe vriendschappen uit en zelfs relaties. “Mijn woning is mijn eigen buurthuis!”, lacht Samuel.

Podium Mozaïek komt op de tweede plaats. Samuel verklaart: “Soms houd ik daar audiëntie. Dan geef ik van ’s ochtends tien uur tot ’s avonds acht uur interviews en laat ik iedereen langskomen, ook vrienden en zo.”

“Wat ik ook een top plek vind is de markt. Ik heb er echt lol in om met Marokkaanse marktkooplui te onderhandelen. Drie euro voor vijf mango’s, twee trossen bananen en weet ik hoeveel spinazie, broccoli, het kost daar niks! Waarom zou je voor 2 euro munt kopen bij de Albert Heijn terwijl je op de markt voor een euro 5 bossen kunt krijgen?”

“Vlak bij mijn woning barbecue ik graag aan het water, biertjes erbij en een stel vriendinnen. Ik weet niet of het mag maar in de zomer vind ik dat heerlijk relaxed.”

Erg enthousiast is Samuel over De Nieuwe Boekhandel. “Dat is mijn hangplek. Waar moet je als schrijver anders hangen? Bart, Folco en Monique zien mij meerdere keren per week langs komen. Het is een nieuw concept boekhandel en ik denk dat het daarom zo floreert in deze wijk waarvan iedereen zei ‘je bent gek om hier te gaan zitten want wie leest hier nou?’”

Samuel-Dansen-tussen-golven-traangas1-187x300[1]“Ik wilde met Dansen tussen golven traangas een superstoer boek schrijven waarvoor jongeren zich niet schamen om het in handen te houden. Ik nam vier totaal verschillende personages – met  de Egyptische revolutie als context –  twee jongens, twee meisjes. Je kunt je altijd wel in een van de vier verplaatsen. Een van die meisjes is heel onzeker over haar gewicht en de grootste passie van een van de jongens is voetbal, heel herkenbaar voor Nederlandse jongeren. Maar het gaat ook over dans, protest, verboden liefde en onderdrukking. Wat ik wil proberen met dit boek is om thema’s als homofobie en radicalisering bespreekbaar te maken in de klas.”

In grote delen van de wereld hebben jongeren geen eigen kamer. De gevolgen daarvan wilde Samuel ook in haar boek laten zien. Zodra het te verstikkend is in huis, gaan jongeren de straat op. Samuel: “Wat wil je ook, met een moeder die altijd thuis is? Natuurlijk wil je naar buiten vluchten! Dat zie je ook hier, in Bos en Lommer.” De personages in het boek zijn gebaseerd op vrienden van Samuel in Egypte. Ze zijn weliswaar fictief maar lijken op mensen in Samuels vriendenkring. Bij het schrijven van Dansen tussen golven traangas ging Samuel uit van een tragische gebeurtenis tijdens de Egyptische volksopstand. De roman werkt onafwendbaar toe naar deze apotheose.

Vrijdag 13 februari is om 16.00 uur de presentatie van Dansen tussen golven traangas in De Nieuwe Boekhandel.

Foto: Johan van Walsem

Tekst: Arjan van Oorsouw