Na Oost heeft Bos en Lommer nu zijn eigen Repair Café, bestierd door Dick Aalbers en Suzanne Kuper. Elke eerste woensdag van de maand kun je naar Centrum Kijkduin om je elektrische apparaten, speelgoed én kleding te laten repareren.

Dick heeft iets met duurzaamheid: “Als ik zie wat er weggegooid wordt vind ik dat zonde. Ik denk dat dit komt doordat mijn vader altijd zei: ‘Niets weggooien, jullie hebben de oorlog niet meegemaakt. Eerst kijken of het nog gemaakt kan worden of bewaren voor de onderdelen.’ Dick werkte tot zijn 25e  bij zijn ouders in het bedrijf. Zijn vader verkocht en repareerde bijna alles: radio’s, tv’s , fietsen, auto’s, bromfietsen, elektrische apparaten et cetera. Dick: “Op mijn 25e ben ik gaan werken als verkeersongevallen analist bij de toen nog Gemeentepolitie Amsterdam. Dat heb ik tot mijn pensioen gedaan.  Ben nu 67 jaar en 5 jaar met pensioen. Na mijn pensioennering ben ik vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere klusjes voor oudere en sociaal zwakkere mensen. Zodoende ben ik met Repair Café in contact gekomen.”

Vandaag is de tweede keer dat het Repair Café open is. Ik besluit onze eigen kapotte sapcentrifuge mee te nemen, voor het geval dat niets te fixen valt. Dat blijkt mee te vallen. Frederick komt met een gebroken bord. Een erfstuk van zijn oma, minstens 50 jaar oud. Met wat secondelijm valt dat best te maken, is Frederiks inschatting. “Maar”, merkt Dick op, “Eenmaal gelijmd, kun je er niet meer van eten of het in de vaatwasser zetten.” Zo is dat en hij gaat secuur aan de slag. Hier is een vakman aan het werk. Dick met bord Dan is mijn citruspers aan de beurt. Het is een ouderwetse van een degelijk merk, een Princess. “Deze kun je nog goed uit elkaar schroeven”, merkt Dick op. Aldus geschiedt. Er is geen beweging meer te krijgen in de as die normaliter rond zou moeten draaien om het sap uit de citrusvrucht te persen. Dick haalt de pers nog verder uit elkaar. “Heeft ie lang stil gestaan?” vraag hij. “Klopt!” antwoord ik. Hij wrikt wat onderin het apparaat en sluit het apparaat weer aan op het elektriciteitsnet. Wonderwel begint de as weer te draaien. Hij snort weer als vanouds! Een glimlach verschijnt rond onze monden. Gered van het grof vuil!

Er wordt een kapotte bezem binnengebracht en een radio cd speler die het niet meer doet. Hier weet Dick ook wel raad mee. Wat duct tape om de steel van de bezem en deze zit weer als gegoten en even de lens van de cd speler schoonmaken, maakt de eigenaar ook weer blij.

Het idee achter het Repair Café komt van Martine Postma. Zij is journalist en schrijft voornamelijk over duurzaamheid. In onze westerse consumptiemaatschappij komt het niet meer in ons op om luxegoederen te (laten) repareren. Kennis op dit gebied verdwijnt zienderogen. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, staan vaak ongewild aan de kant. Door deze mensen in te zetten bij Repair Café’s wordt kennis overgedragen aan een nieuwe generatie. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Verder helpt repareren mee aan de beperking van CO2 uitstoot.

Het volgende Repair Café is op 4 juni 2014 in Centrum Kijkduin in de Kijkduinstraat. Tijd: 10.30 tot 12.30 uur.

Foto’s: Mildred Theunisz

Tekst: Arjan van Oorsouw