In een camper onderweg naar Bordeaux zomer 2012 wisten de buurmannen Paul Schoenmakers en Coen Ruiter het zeker: wij gaan samen ondernemen! De geboorte van de eetwinkel Buurman en Buurman was een feit. Op mijn vraag wat we van hun aanwezigheid in Bolo kunnen verwachten, is het antwoord eensgezind: gewoon lekker eten.

Na anderhalf jaar irritatie aan de immer gesloten rolluiken op de hoek Erasmusgracht en Mercatorstraat was de maat voor Paul vol. Hier moest eten komen, wist hij. Zijn passie voor koken deelt hij al langer met zijn voormalige buurman, Coen. “Doordat we veel samen gekookt hebben, wisten we dat onze manier van eten koken en wat wij lekker vinden op elkaar aansluit. En dat willen we nu als een soort evangelie aan onze buurt gaan schenken”, lacht Coen. Inmiddels is het huurcontract ondertekend en de verbouwing gestart. “We doen bijna alles zelf, inclusief de verbouwing. Op die manier kunnen we de basisinvestering zo laag mogelijk houden om straks de vrijheid te blijven voelen het concept zo in te vullen zoals ideeën op ons af komen. Zonder direct een financiële druk te voelen”, zegt Paul.

Want dat concept is er wel en toch ook nog niet. “We gaan ons niet vastpinnen op de lunch of diner. Afhankelijk van de behoefte van de buurt gaan we bewegen. Wij weten het namelijk ook allemaal niet precies. Zolang we ons er goed bij voelen, gaan we ontdekken wat wel of niet loopt.” De eetwinkel verkoopt straks vooral lekkere dingen. Lunch van zelfgebakken brood, hele goede koffie, pizza’s uit een heuse houtoven en heerlijke pasta’s om thuis op te warmen of ter plekke te nuttigen aan één van de zes tafeltjes. “De Italiaanse eetcultuur spreekt ons allebei aan, maar ik vind het ook geweldig om ’s winters een Hongaarse goulash te koken”, glundert Paul.

Maar ook voor ingrediënten als Turkse olijfolie en Himalaya zout kan je straks bij de eetwinkel terecht. “Omdat als iets lekker is, ik dat graag wil delen met anderen.” Coen vult hem aan: “Maar het is niet zo dat we het alleen maar op onze manier willen gaan doen. Het idee is dat er interactie ontstaat tussen de buurt en ons. Iedereen met een lekker recept kan dat insturen. Wij kiezen dan een recept van de week om vervolgens de eigenaar daarvan uit te nodigen het gerecht met ons te koken. Een week lang zal dan deze lekkernij opgenomen worden in ons menu.”

Eind april moet de houtoven aan, het kloppend hart van de eetwinkel. “Maar ik blijf liever nog een maand langer dicht om onze recepten en smaken verder uit te werken dan dat we al open gaan als de kwaliteit nog niet op niveau is”, benadrukt Paul. Dat zien beiden dan ook als hun grootste uitdaging. Zorgen dat continuïteit in de kwaliteit gewaarborgd blijft tegen een betaalbare prijs.

Afsluitend peil ik nog even de toekomstplannen van de gepassioneerde buurmannen. Paul is duidelijk: “Ik kan nu niet goed met de toekomst bezig zijn, omdat ik dit eerst goed uit wil werken. Dit is mijn droom nu!” En ik droom graag met hem mee. Over wederom een aanwinst voor Bolo waar we thuis bij Buurman en Buurman buurtgenoten ontmoeten en het goede van het leven vieren met gewoon lekker eten.

Wordt vervolgd!

foto’s: Nienke Laan

tekst: Els Slijkerman