Woensdagavond 19 juni. Het broeit in ons culturele hart, Podium Mozaïek. Wellicht dat de vermeende heetste dag ooit daar debet aan is, maar ik hou het op de programmering van vanavond: Kolenkit Comedy Club.

Maar liefst tien stand-up comedians geven ruim twee uur acte de presence, overigens geen onbekende namen. Maar het feit dat daarvan bijna de helft woonachtig is in BOLO geeft de avond een extra tintje.

De voorstelling begint met een welkom van de host van de avond, Menno Stam. Licht verhit steekt hij zijn teleurstelling over de in grote getalen weggebleven bezoekers niet onder de zestien wel bezette stoelen. Dat slechts vijftien procent van de beschikbare kaarten is verkocht kan liggen aan de voorspelling dat vandaag het warmterecord verbroken zou worden. Maar ook de last-minute programmering aan het einde van het theaterseizoen zal niet in hun voordeel hebben gewerkt.

Gelukkig pakken zijn eerste vijf collega’s het sportief op. In toerbeurten van acht minuten wisselen grappen elkaar in hoog tempo af over eigen seksuele geaardheid en culturele achtergronden, thuissituaties en jawel, over ons stadsdeel, de negen Turkse straatjes genoemd. Zelfspot is veelvuldig aanwezig. Nieuwe grappen worden uitgeprobeerd en soms ter plekke uit het repertoire geschrapt als lachsalvo’s uitblijven. Door het ontbreken van een verhoogd podium staan de comedians dicht bij ons, het publiek. Rij één zit letterlijk op het podium. Dat in combinatie met de kleine setting versterkt het intieme karakter van de eerste helft van de avond. Alsof je thuis op de bank met een goede vriend de afgelopen week doorneemt. Met veel gelach en een sporadisch kwetsbaar moment.

Voor de pauze:
Nabil Aoluad Ayad, Edo Berger (Bolo), Fuad Hassan, Gerthein Boersma, Jeffrey Spalburg (Bolo)


Na de pauze om exact 22.00 uur start het tweede deel. Onder bezielende leiding van Menno Stam bespreken de Nieuwsfreaks headlines uit het nieuws. Deels voorbereide grappen, maar het merendeel geïmproviseerd. Een combinatie van wat we kennen uit ‘Dit was het nieuws’, het Kwispanel van Paul de Leeuw en de Lama’s. Toch weten de Nieuwsfreaks te verrassen door de interactie met het kijkend publiek via Twitter en Facebook. De voorstelling wordt namelijk live gestreamd op internet. Dus ook thuisblijvers kunnen de improvisatie beïnvloeden met suggesties. De techniek laat het echter nog te vaak af weten, waardoor het concept nog niet goed uit de verf komt. Daarentegen geven Jurg van Ginkel, Arie Koomen, Wouter Monden en Wilko Terwijn wel thuis. Een flauwe poging daar gelaten, heeft het viertal intelligente, scherpe grappen en weet zelfs het schrijnende ongeluk in de mestsilo met veel humor de revue te laten passeren. De intimiteit van voor de pauze mist echter. Door de opnames spelen de comedians vooral richting camera en verlies je als publiek op een interactie moment na het contact met wat er op het podium gebeurt. Een ontstane situatie die aan het einde van de voorstelling pijnlijk duidelijk wordt als we niet direct begrijpen dat het afgelopen is. Al met al geen probleem mits je je instelt op opnames en geen theater.

Kortom: jullie zijn een vermakelijke avond met hoog tempo en afwisseling misgelopen. Gemiste kans!

Het goede nieuws is dat Nieuwsfreaks op 7 juli performen tijdens WESTwaARTS  (check www.podiummozaiek.nl voor het programma). En in het nieuwe theaterseizoen meerdere malen geprogrammeerd staat. Zorg dat je er alsnog bij bent. In Podium Mozaïek of online!

Volledige opnames 19 juni terugzien?  http://www.nieuwsfreaks.nl/videoscategory/videos/

website: http://www.nieuwsfreaks.nl
facebook: https://www.facebook.com/Nieuwsfreaks

Tekst: Els Slijkerman