Fysiotechnique in Bos en Lommer ‘Geen moment spijt dat ik hier ben gaan zitten!’

Judith Klopper heeft een praktijk voor fysiotherapie in de Roelantstraat, vlakbij het voormalige politiebureau aan de Admiraal de Ruijterweg.

Klopper: “Het heeft even geduurd voordat mijn praktijk in de buurt bekend werd.” Klopper merkte dat de naam van haar praktijk ‘Fysiotechnique’ soms onduidelijkheid creëert. Klopper is gespecialiseerd in orthopedische klachten, met andere woorden: alles wat met spieren en gewrichten te maken heeft. Artsen schrijven vaak ‘oefentherapie’ voor, terwijl daar nog een stadium aan vooraf gaat. “Vaak moeten de spieren eerst handmatig worden behandeld en dat is wat ik doe. Indien het probleem ergens anders in zit, dan stuur ik mensen vaak door naar een osteopaat of orthomanueel arts/geneesheer. De behandelmethode die ik praktiseer is uniek en daardoor ook onbekend bij huisartsen. Daarom is het nogal moeilijk aansluiting bij hen te vinden.”

Klopper begint op vroege leeftijd met hardlopen. Ze schopt het tot jeugdkampioen op de 100 meter en in haar volwassen leven behoort ze altijd tot de top vijf beste lopers. Ze heeft ook deel uitgemaakt van de Nederlandse estafetteploeg. Tot ze op 26-jarige leeftijd een zware rugblessure krijgt. Klopper: “Ik dacht dat goede fysiotherapie me er wel vanaf zou helpen, ik moest steeds harder trainen om op hetzelfde niveau te blijven.” Ze stuit op een vorm van fysiotherapie die gebaseerd is op het diep en intensief behandelen van de spieren. Zo ben ik uiteindelijk van mijn klachten afgekomen.”

Foto: Katja Effting

“Intussen was ik gestopt met atletiek en was ik gefascineerd geraakt door het vak fysiotherapie; ik besloot eerst een cursus sportmassage te gaan doen. Vervolgens kwam ik terecht bij een voetbalclub waar ik verzorger werd. Maar als masseur mag je geen echte klachten behandelen. Toen dacht ik bij mezelf: ‘zou fysiotherapie niet iets voor mij zijn?’” Klopper neemt een kantoorbaan en gaat in deeltijd fysiotherapie studeren. “Die speciale behandelmethode waarbij de aangedane spieren worden behandeld, heb ik in de praktijk geleerd. Samen met een toenmalige collega heb ik deze techniek verder uitgediept.”

Klopper zit alweer tweeëneenhalf jaar in Bos en Lommer. “Ik moest weg uit de praktijk waar ik eerder werkte en dit was een uitgelezen kans om in mijn eigen praktijk deze techniek toe te passen. Ik zie bij mijn cliënten snel waar het mis is en waar mensen compenseren. Vanwege mijn blessureleed kan ik me goed inleven in hun klachten en hoe die doorwerken in hun dagelijkse leven of tijdens het sporten. Vaak is het zo dat er meer speelt bij een klacht. Dat vind ik een leuk aspect van het vak.”

Over haar redenen om specifiek in Bos en Lommer te gaan zitten met haar praktijk, vertelt Klopper: “Er zaten hier nog niet zoveel fysiotherapeuten en ik zag een buurt in ontwikkeling. Verder is deze wijk een mix van jong en oud en van verschillende culturen. Bovendien zitten hier veel huisartsen en die kunnen weer doorverwijzen naar mij en dat is alleen maar gunstig! Inmiddels is mijn cliëntenbestand een goede afspiegeling van de buurt. Daarnaast heb ik een persoonlijke band met deze wijk omdat mijn oma’s hier vroeger gewoond hebben. Als kind heb hier veel gespeeld en gefietst. Nee, ik heb geen moment spijt dat ik hier ben gaan zitten!”