Nienke bekijkt Bos en Lommer door haar cameralens. Ze is gefascineerd door de diversiteit van het stadsdeel. “In het centrum zijn veel te veel toeristen. Hier wonen de echte Amsterdammers. Jong, oud, heel oud en hip. Het mooie vind ik dat er op dinsdagochtend heel andere mensen over straat lopen dan op een zaterdagmiddag. En beiden hebben hun charme. De serene rust van de dinsdagochtend en de vibrerende zaterdagmiddag”.

Nienke Laan is fotojournalist. Vanuit haar bedrijf Nienke Laan Photography werkt ze voor een keur aan opdrachtgevers. De freelance positie geeft haar de vrijheid vooral dat te fotograferen wat haar lief is. Geboren in Groningen, getogen in Heerhugowaard en  inmiddels al ruim tien jaar trotse inwoner van Amsterdam. Vier jaar geleden verhuisde ze van de Pijp naar Bos en Lommer. “Ik heb niet bewust voor Bos en Lommer gekozen om te wonen en te werken. We waren op zoek naar een mooie en betaalbare koopwoning. Mijn broer en zwager woonde al in BoLo dus was de keuze snel gemaakt.”

Foto: Jeroen de Kwaasteniet

Naast haar baan als beleidsonderzoeker heeft ze echt haar hart verloren aan fotograferen. “Met mijn camera probeer ik het dagelijkse leven vast te leggen. Vanuit mijn eigen vensterbank bijvoorbeeld. Ook heb ik eenmaal een zebra-pad serie gemaakt op het Bos en Lommerplein. Zoveel leuke reacties krijg je dan. Mensen worden nieuwsgierig als je aan het fotograferen bent en dat levert veel leuke contacten op.”

“In opdracht fotografeer ik reportages en zakelijke projecten. Maar ook veel portretten. Het is een kunst om mensen op een natuurlijke manier te portretteren. Zonder gêne voor de camera, dat ze gewoon zichzelf zijn. Het is mijn uitdaging om als fotograaf onzichtbaar te zijn. Dan krijg je de meest spontane foto’s. Momenteel maak ik ook foto’s voor Boloboost. Die kun je terugvinden op www.boloboost.nl en op pinterest: pinterest.com/boloboost.”

We sluiten af met de vraag bij welke ondernemers Nienke graag binnenwandelt in Bos en Lommer. “Ik heb een fascinatie voor koffie en ben dan ook altijd op zoek naar een nieuwe hotspots. Ik ben vaak te vinden bij Bagels & Beans of op de bank van Van de Buurt. Heerlijk genieten in de zon. In de zomer drink ik graag een witbiertje op het terras van Podium Mozaïek, ’t Binnepretje of Pistou.”

Nienke fotografeerde ook het Bolo-team voor boloboost.nl: https://www.boloboost.nl/over-ons/ en https://www.boloboost.nl/bolo-team/

Nienke Laan Photography:  www.nienkelaan.nl

Tekst: Dagmar Ypenberg

Foto: Jeroen de Kwaasteniet