De Vliegende Schotel is het oudste vegetarische restaurant van Nederland. Sinds jaar en dag midden in het centrum in de Jordaan gevestigd. Tot dit jaar. Sinds de zomer van 2014 is Bos en Lommer een vegetarisch restaurant rijker.

Wytze De Lange, eigenaar en tevens kok, wist al ruim 1,5 jaar dat hij zijn pand in het centrum moest verlaten. Lang nadenken over een nieuwe locatie hoefde hij echter niet. Wytze woont al bijna 20 jaar in West en wist al vrij snel dat hij met de Vliegende Schotel verder wilde in deze buurt. “De buurt is divers, gemengd en gewoon heel erg leuk. Ik zag op Facebook een advertentie dat deze ruimte op de Admiraal de Ruijterweg vrijkwam, ben gaan kijken en was meteen verkocht.” Ook is het restaurant hier veel zichtbaarder. In de Jordaan zat de Vliegende Schotel in een zijstraatje, aan de drukke Admiraal de Ruijter is er veel meer aanloop. Het enige nadeel van Bos en Lommer? De toeristen is Wytze kwijt. “Ik moet het nu echt van de buurt hebben. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. In de Jordaan zijn we ook zo begonnen.”

Vliegende Schotel 2De ervaringen van Wytze in Bos en Lommer zijn tot nu toe erg goed: de reacties van vaste klanten zijn enthousiast en vanuit de buurt ontstaan al interessante samenwerkingen. Zo heeft Wytze sinds kort een uitwisseling met de stadstuin van het WOW gebouw: hij neemt kruiden van de stadstuin af, zij krijgen zijn groenteafval voor compost. Natuurlijk heeft hij zijn vaste leveranciers, maar dit soort samenwerkingen met lokale ondernemers vindt hij zeker interessant.

De Vliegende Schotel is er dus klaar voor om ook de rest van Bos en Lommer kennis te laten maken met de vegetarische keuken. Want vega mag nu wel hip en happening zijn, Wytze weet dat hij het hier lastiger zal gaan krijgen dan in het centrum. “Voor mij is de uitdaging dat mensen in de buurt het eten hier zo lekker gaan vinden dat ze terug blijven komen.” En daar gaat hij de komende periode keihard zijn best voor doen. Zo staat er sinds deze maand een Facebookpagina live en begint hij binnenkort een YouTube kanaal waar hij elke week een aflevering plaatst over verschillende voedselthema’s. Ook is Wytze bezig met het vertalen van eeuwenoude Romeinse recepten. Want ook de Romeinen hielden van vegetarisch eten. Binnenkort vind je dus naast zijn klassieke succesnummers waarschijnlijk ook een oud Romeinse erwtensoep op de kaart. Laat die winter maar komen!

Foto’s: De Vliegende Schotel, Roos Bouws

Tekst: Roos Bouws