“Het was dit of een shoarmatent,” grapt de eigenaar bij binnenkomst. Ik vind het een dijenkletser en wil graag mijn humoristisch steentje bijdragen. “Of een belwinkel!” voeg ik eraan toe. We liggen samen in een deuk. De klik met de nieuwe mensen, ook de vrouw naast hem glimlacht van oor tot oor, van de nieuwe winkel aan de Bos en Lommerweg is gemaakt. De Fruit Fabriek knalt eruit dankzij de ballonnenboog rond de ingang. Vast een tijdelijk feestdingetje, maar hou ze gerust permanent. Het grote (nep)ijsje bij ingang (mijn buitenlandse familieleden liggen altijd in een deuk om ons vreemde tje-gebruik, zelfs als het om grote dingen gaat) maakt duidelijk dat er niet alleen gezonde sappen (zelf samen te laten stellen uit onder andere framboos, goji bessen, moerbeien, courgette, tomaat of boerenkool) en meeneemkoffie is te halen, maar ook ijs. Vreselijk gezond ijs (ja, dat kan, maak ik mijn lichaam graag wijs), volgens eeuwenoud Italiaans recept en zonder geur-, kleur- en smaakstoffen (ik citeer de flyer) waar je een nog gezondere topping (dus geen choco- of discobolletjes, maar frutsels fruit) op kunt laten gooien. Superfoods, mineralen, vitaminen, antioxidanten, lees ik her en der in de met veel geel en oranje overgoten voormalige tabakswinkel. De stoelen zijn roze, de slogan is ‘Proef de natuur’. Dit moet haast wel gezond zijn. Elke dag drie ijsjes maar voortaan.

Na mij de volgende klant. “Het was dit of een shoarmatent,” grapt de eigenaar ook tegen hem. “Of een belwinkel!” voegt hij eraan toe.

De Fruit Fabriek, Egidiusstraat 89 (hoek Bos en Lommerweg), fruit-fabriek.nl, Facebook: Fruitfabriek

Tip: proef het ijs met kibanasmaak (dat ze ook banawi hadden kunnen noemen) – snap je um?

Tekst: Shirley Brandeis

Foto: Shirley Brandeis