Jorit lacht als ik hem vraag waar hij het recept voor het Kuytbier gevonden heeft. “Het gaat niet zozeer om een recept dat ik uit een stoffige kelder heb gehaald. Het gaat erom dat het een soort bier is dat uitgestorven was en dat ik samen met mijn brouwer weer nieuw leven heb ingeblazen. Bij mijn weten bestaat er in Nederland nog geen Kuytbier dat ook Wit Kuytbier is. Wel andere Kuytbieren trouwens maar heel erg weinig.”

Omdat de basis van het Kuytbier haver is, wordt het Kuytbier genoemd, populair vanaf de 15e eeuw tot in de 20e eeuw, daarna raakte het in de vergetelheid. Ik nip van mijn Kuytbier, het smaakt frisbitter en hoppig, enigszins richting Ipa. Leijting: “Door de haver krijg je een wat vollere smaak en we hebben het bier bewust niet gefilterd waardoor het een troebel bier is geworden. Dat maakt het ook wat robuuster en natuurlijker.”

Tijdens het brouwproces wordt ook koriander en citrus toegevoegd, precies genoeg om een bijzondere smaak te geven. Het bier is laag in alcohol wat het bier makkelijk doordrinkbaar maakt.

Het bier wordt gebrouwen door brouwerij vaNNeven, ontstaan door een samenwerking van Leijting en een neef van hem, vandaar de naam: vaNNeven. Zijn neef heeft zich toegelegd op de vormgeving van het bier, het logo, de posters; Leijting houdt zich bezig met de toevoer. Hij zorgt ervoor dat het op tijd op zijn plek is. Het bier van vaNNeven is ook te koop bij de Bierkoning en Sterk en een aantal restaurants zoals Buurman en Buurman en Cook. “We focussen erop dat we het bij Van de Buurt op de kraan hebben: dat mag nooit stoppen!”, verklaart Leijting plechtig.

Ik proef dat het bier niet zo zoet smaakt als sommige andere witbieren. Leijting zegt dat dit bewust gedaan is. “Je kan een witbier creëren dat voor iedereen lekker is en laag in alcohol. Alleen vinden wij dat te gemakkelijk, dat hoort niet bij ons en bij het merk. Tijdens het introductiefeestje eind mei viel het nieuwe bier goed in de smaak. Twee fusten gingen er gratis doorheen in plaats van de beoogde één.”

Leijting kwam op het spoor van het Kuytbier toen hij een proeverij bezocht bij Brouwerij Jopen in Haarlem. Daar proefde hij een Koitbier dat op een kuytbier lijkt maar het niet is. Hij zocht uit wat het was en kwam uit bij het uitgestorven kuytbier. Hij overlegde met zijn brouwer en kwam tot een eigen recept: een wit Kuytbier, een combinatie van kuytbier en witbier.

Speciaalbier had altijd al Leijtings interesse. Van deze hobby heeft hij nu werk gemaakt. Inmiddels maakt hij 3 verschillende bieren. “Ik vind het heel bijzonder dat ik bier op de markt breng en dat mensen daarvan genieten.” Zeker a dream come true voor een bierliefhebber.

Wil je het wit Kuytbier zelf proeven? Bezoek dan:

Van de Buurt

Gerard Callenburgstraat 1

Openingstijden: 10.00 tot 00.00 uur

 

Tekst: Arjan van Oorsouw

Foto: Mireille Leijting