Drie van de zes schrijvers van Dilemma op dinsdag wonen in Bos en Lommer. Reden om ze eens aan de tand te voelen hoe ze het vinden om hier te wonen en om meer te weten te komen over dat wonderlijke project van hen, Dilemma op Dinsdag. Zaterdag 20 december leggen ze in de Nieuwe Boekhandel  Dilemma’s voor aan de clientèle. Op hun website formuleren ze het als volgt: Een dilemma is een keuze tussen twee zaken die even (on)aantrekkelijk zijn. Deze keuze kun je niet altijd baseren op een logische redenering. Het is simpel: je móét kiezen. Hun boek heeft de veelzeggende titel Altijd natte sokken of elke dag een frikandel speciaal als ontbijt.

Brabantse gezelligheid troef bij de schrijvers en al gauw gaat het over eten: Broodje Daan bij het Erasmuspark wordt genoemd als favoriete plek – is helaas geen BoLo, dus telt niet mee. In rap tempo volgen daarna Van de Buurt, Terrasmus, Shukran (de Turkse Patisserie naast de boekhandel), De Vliegende Schotel, Buurman en Buurman en last but not least De Nieuwe Boekhandel. Joeske (27), Martje (28) en Joep (30) noemen ook hun eigen woning als favoriete hangplek in Bolo, maar als ze een plek moeten noemen, komen ze gedrieën uit op het Erasmuspark. Joep: “Daar zijn we het vaakst geweest en daar is het fijn hangen.” Martje: “Het is ook gewoon de hele sfeer en alles bij elkaar dat het hier fijn wonen is.” Joep: “Wij wonen in een zijstraat van de Bos en Lommerweg en als je dan gaat lopen kom je langs allemaal kleine winkeltjes.” Joeske: “Onze Turkse slager op de hoek, kom hoe heet die ook weer?” (Beyaz weet de verslaggever)

Joep: “Het voelt heel gezellig dat je overal kunt binnenwandelen, bij een slager, een bakker, een boekhandel. Het is een beetje zoals bij ons vroeger thuis in Boxtel.” Martje: “Dat je een Turkse slager hebt en daarnaast een oud Amsterdams bakkertje.” “En daarna een hipstertent”, vult Joep aan. Martje vindt dat de mensen in Bos en Lommer net iets behulpzamer en relaxter zijn op straat: “In ieder geval anders dan in het centrum, waar veel toeristen zijn.”

Op de zaterdag voor Kerst gaat een aantal van de schrijvers van Dilemma op Dinsdag boekenkopers op een grappige manier ‘lastig’ vallen  en dwingen om een keuze te maken uit twee ‘kwaden’. Met het boek kun je ook je eigen dilemma samenstellen. Het boek is een ringband met boven en onder aparte keuzes.

Dilemma op Dinsdag bestaat uit vijf schrijvers en één illustratrice, die bijna allemaal familie zijn en elkaar zien op familiefeestjes. Op een van die feestjes ze bedachten ze maffe dilemma’s om elkaar te prikkelen. Ze vroegen zich af hoe anderen zouden kiezen. Zo werd het idee geboren om een facebook pagina te starten en al snel kreeg de pagina meer dan 80.000 likes. “Ons doel is nu wereldwijd te gaan”, zegt Martje gekscherend, “je moet je doelen toch bijstellen.”

Joeske: “Het is ter lering en vermaak en bovendien leer je je vrienden beter kennen doordat je te weten komt hoe ze antwoorden. En het is ook bedoeld om mensen op een ander been te zetten, ze even uit de dagelijkse gedachtegang te halen en uit te dagen, te prikkelen.” Wat Joep heel komisch vindt is dat mensen het op dinsdag gaan hebben over een dilemma, bijvoorbeeld op zaterdag bingo gaan spelen in het bejaardenhuis of dienst nemen bij de vrijwillige brandweer. “Dat wij zo’n rare gedachte bij iemand kunnen planten vind ik leuk. Het is ook heel populair op de werkvloer waar ze heel serieus bezig zijn en maar dan op dinsdag heel even out of the box denken.

Tekst: Arjan van Oorsouw