BoLo Belooft heet het nieuwe community theaterproject van Roxanne Stam en Sarah van der Vlerk, beiden woonachtig in Bos en Lommer. Op het programma staan lezingen, netwerkavonden en een theatervoorstelling met, door en voor bewoners van Bos en Lommer. En dat alles rondom het thema succes. Op 20 november gaat het project van start met de eerste BoLo Talks.

“We hopen op een zo breed en divers mogelijk publiek,” vertelt een enthousiaste Stam. Wat is voor mij succesvol?, een vraag die de maaksters zichzelf ook vaak stellen, is het centrale thema van het project. Buurtbewoners, zzp’ers en winkeliers gaan met elkaar in gesprek over succes. Maar het moet ook niet te zwaar worden. “Het moet vooral leuk zijn om elkaar te ontmoeten en met elkaar te kletsen,” vindt Van der Vlerk. Een gemeenschappelijk thema helpt daarbij weten beiden uit ervaring met andere projecten. Er komen BoLo Talks, BoLo Meets en een BoLo Belooft theatervoorstelling.

BoLo Talks op 20 november

De eerste BoLo Talks is op donderdag 20 november in Bredeschool De Springplank in de Robert Scottbuurt. Schrijfster Jannah Loontjens woont er om de hoek en vertelt over wat succes voor haar betekent. De BoLo Talks start met een theatrale amuse van de jonge actrice  Sinem Kavus. Door om 15 uur te beginnen hopen Roxanne en Sarah dat ouders of oppassen die kinderen komen ophalen, ook blijven voor de Talk. Wanneer is het voor de maaksters een succes? “Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld een middelbare scholier en een gepensioneerde buurtbewoner in gesprek raken over succes in het leven.” En zo zijn er nog veel meer combinaties denkbaar van buurtbewoners die elkaar niet zo snel elders ontmoeten. Iedere maand is er BoLo Talks in een andere wijk van Bos en Lommer. De toegang is gratis, iedereen is uitgenodigd en aanmelding is niet nodig.

De volgende BoLo Talks is op 18 december om 20 uur in WOW in de Kolenkitbuurt. Daar spreekt Youssef Guennoun van Jeugd Preventie Connect. Danseres Kim van den Bemt opent de avond en tijdens de borrel is er elektronische muziek van Hendrik Walther.

Meedoen aan de theatervoorstelling?

Voor de theatervoorstelling zijn Roxanne en Sarah nog op zoek naar mensen uit Bos en Lommer die aan de productie mee willen werken. Naast twaalf buurtbewoners zullen ook drie professionele acteurs in het stuk spelen. De eigen verhalen over succes worden de basis van het stuk dat 22 mei 2015 bij Podium Mozaïek en in juni op het WestWaARTs festival geprogrammeerd staat. In februari is een eerste kennismakingsworkshop. Aanmelden of meer informatie vragen kan via info@bolobelooft.nl.

Levend prikbord

In februari starten ook de BoLo Meets. Netwerkbijeenkomsten met een levend prikbord.  Briefjes op een prikbord in bijvoorbeeld de AH zeggen vaak zo weinig, vinden Roxanne en Sarah. Of ze zijn in haperend Nederlands geschreven, waardoor de boodschap anders overkomt. “Wij willen het gezicht erbij laten zien.” Dus zoek je een oppas of een vakkenvuller. Of ben je zzp’er en wil je de buurt laten weten dat je freelance grafisch vormgever bent: neem het podium en stel je vraag. Het is vaak zoveel leuker om met mensen uit de buurt te werken. Dat doen Roxanne en Sarah zelf ook. “De grafisch vormgever van onze folder en website is mijn buurman.”

Ontmoeten en inspireren

Het thema succes biedt veel aanknopingspunten. De maaksters vragen zichzelf ook vaak af wanneer iets nou succesvol is. De bevolking van Bos en Lommer is zo divers in leeftijd, in achtergrond en in carrières. “Het zou tof zijn als we erachter komen dat succes voor iedereen heel verschillend ligt,” vindt Sarah. “Of dat mensen die normaal niet naar het theater gaan, naar de voorstelling komen, omdat iemand uit de buurt erin mee speelt.” Ontmoeten en inspireren. Daar gaat het om. Als dat lukt is BoLo Belooft zelf ook een succes.

Kijk voor meer informatie op www.bolobelooft.nl.

Tekst: Caroline Freriks

Foto: Floor van Dongen