Schrijver Murat Isik woonde 7 jaar in Bos en Lommer en werkt nog steeds als jurist bij stadsdeel West. In 2012 brak hij door met de roman ‘Verloren grond’, een familiegeschiedenis die zich afspeelt in Turkije. Het boek is bekroond met de Bronzen Uil Publieksprijs in 2012 en inmiddels in het Zweeds én Turks vertaald, en in 2016 volgt een Duitse vertaling. In gedachten loopt Isik door Bolo en vertelt over zijn favoriete plekken.

Murat Isik

We spreken af bij Grand Café Fossa aan de Erasmusgracht ‘omdat het er lekker rustig is en een mooi en zonnig terras op het water heeft’. Vanuit zijn werk aan de overkant bij het stadsdeelkantoor is hij er zo. Volgens Murat kun je in sommige cafés vanwege slechte akoestiek, rumoer en spelende kinderen geen interviews houden of praten met je collega’s. Daarom kiest hij vaak voor Fossa vanwege het serene karakter van die uitspanning. “Fijn om bij te praten en hier interviews te houden.”

De Nieuwe Boekhandel is ook favoriet bij Murat. Eigenaar Monique Burger was ambassadeur van zijn debuut en hij hield er de presentatie van ‘Verloren Grond’. Murat: “Het is het best verkochte boek bij De Nieuwe Boekhandel ooit, mede dankzij de gepassioneerde inzet van Monique die het heel erg gepromoot heeft. Het blijft een bijzondere plek voor mij waar ik graag mijn boeken koop.”

Podium Mozaïek mag zeker niet onvermeld blijven van de schrijver. “Daar kom ik graag en niet alleen voor het fijne terras. Zo heb ik er opgetreden als ambassadeur van de Turks-Nederlandse gemeenschap; een aantal jonge Turkse Nederlanders werd geïnterviewd over hun rol in de maatschappij en wat het voor ons betekent om rolmodel te zijn.”

Murat kwam heel bewust naar Bos en Lommer. Hij wilde in een betere wijk wonen dan waar hij toen woonde (Nieuw-West) en kwam op de Joos Banckersweg terecht. “Een fijn straatje en ook betaalbaar. Met jonge tweeverdieners en een gemengde bevolkingssamenstelling.”

“Bolo is sterk in opkomst merk ik. Het stadsdeel heeft daar ook een aandeel in. Het actieve bestuur wil de wijk een boost geven en denkt in mogelijkheden. Doordat DWDD en andere tv-programma’s in het Westerpark zijn gaan zitten, heeft dat ook zijn uitstraling op Bos en Lommer.”

“BBrood is een fijne bakker en daarnaast zit About Jackie. Ik dacht eerst dat daar een kookclub zat, vanwege de chique uitstraling, maar het bleek een delicatessenzaak.”

Murat maakt graag uitstapjes naar de Jan Eef, o.a. naar de speelgoed/kinderkledingzaak van Adri van der Tang, Knotsknetter, dat is dan wel niet Bolo maar toch wil hij hem graag noemen omdat hij het zo’n authentiek-onderscheidend zaakje vindt. “Goed voor die buurt ook!”

Momenteel is Murat naast zijn werk voor het stadsdeel bezig aan zijn tweede boek dat uitkomt in 2016: “Het gaat over een jongen die op mij lijkt en opgroeit in de Bijlmer, waar ik zelf ook ben opgegroeid. Hij verandert maar de wijk verandert ook. Het is een coming of age roman waarin zijdelings de historie van de Bijlmer geschetst wordt, van mooie hoopvolle wijk naar ghetto. Vol heftige gebeurtenissen: de Bijlmerramp, overvallen, geweld.”

Voor zijn zoete tand komt Murat graag bij Shukran, de Turkse patisserie naast De Nieuwe Boekhandel. “Ik haal daar vaak baklava. Die plek heeft mijn sympathie en ze kwamen langs bij mijn boekpresentatie met lekkere hapjes.”

Een haring haalt hij op zijn tijd bij de gebroeders Molenaar op de Bos en Lommerweg: “Een grappige tent met leuke mensen.”

Met een vaste collega eet Murat vaak linzensoep bij Bir Tat. “Goeie tent en ook snel, maar mijn moeders linzensoep smaakt natuurlijk het beste, haha!”

Foto:  Merlijn Doomernik

Tekst: Arjan van Oorsouw