En dat wordt gevierd. Op vrijdag 18 september speelt het World Opera Lab ‘De Thuiskomst van Odysseus’ met musici, zangers en dansers uit alle windstreken en bewoners van West. De voorstelling is gratis (wel reserveren) en aansluitend is iedereen welkom op het feest. Zaterdag 19 september is het jubileumconcert door huisgezelschap het Nederlands Blazers Ensemble met Mohsen Namjoo en Zena Edwards (er zijn nog kaarten te koop) met aansluitend muziek en feest.

“Vanaf het eerste moment dat we tien jaar geleden opengingen is Podium Mozaïek door de buurt op handen gedragen”, vertelt een blije Zafer Yurdakul, initiatiefnemer en directeur van het jubilerende Podium Mozaïek. Die omarming had met het theatercafé te maken, dat al snel de huiskamer van de buurt werd, maar ook met de op de buurt gerichte programmering. De verbinding met de buurt is in die tien jaren alleen maar sterker geworden volgens Zafer. “Er zijn zoveel activiteiten die we speciaal voor de buurt doen.” Zo nemen aan het educatieve kunstprogramma Kunsttijd jaarlijks 32 basisscholen uit West deel. Lokale kunstenaars geven het programma op school en kinderen komen ter afsluiting naar een voorstelling in Podium Mozaïek. Of neem de huispoppen Lanter&Fanter, die in de toren van de voormalige kerk wonen, en die voorstellingen voor kinderen uit de buurt programmeren. En dan is er nog het festival WESTwaARTS in het Erasmuspark met veel artiesten uit West, de jaarlijkse voorstelling op dodenherdenking waarbij oorlogsverhalen van bewoners uit Amsterdam-West verteld en gedeeld worden en het programma West Words waar kunstenaars en podiumartiesten uit West vanuit verschillende achtergronden samen voorstellingen maken.

DSC04116Uiterlijk ziet Bos en Lommer er niet zoveel anders uit dan 10 jaar geleden, volgens Zafer. “De grote lijnen zijn hetzelfde, in fysieke zin dan. Er zijn een paar mooie nieuwbouwcomplexen bijgekomen en de Kolenkit wordt nu volledig gerenoveerd.” Toch is er veel veranderd. Dat zit hem vooral in de samenstelling van de bevolking. Van de armste wijk van de stad, is BoLo door de komst van veel hoger opgeleiden en mensen met goede banen een veel diversere wijk geworden. “Dat zie je terug in de winkels, in de cafés en restaurants die hier komen, maar ook in de manier hoe mensen met elkaar omgaan. Als die stedelijke voorzieningen er zijn, gaan mensen vaker uit in de eigen buurt. Dat zie je in andere wijken en ook in BoLo. We merken het in het theatercafé, maar ook bij onze podia. De bezoekers van de voorstellingen komen tegenwoordig vaker uit West.”

Hoe zien de komende tien jaar er Podium Mozaïek uit? “Onze missie blijft hetzelfde. We blijven voorstellingen maken voor een divers stedelijk publiek met het leidende thema ontmoeting en verbinding van culturen. Wat we gaan doen is onze programma’s in de buurt nog verder intensiveren. West Words willen we verder uitbreiden zodat nog meer jonge makers uit west een platform krijgen om hun kunsten te presenteren. WESTwaARTS zouden we graag meer weekenden willen programmeren, maar dat blijft een financiële uitdaging. En met Kunsttijd proberen we nog meer scholen te bereiken. We hebben een duidelijke positie in Amsterdam West, en nu gaan we op zoek naar een groter effect. Wat hier zinvol is, kan dat ergens anders ook zijn. Daarom gaat Podium Mozaïek buiten Amsterdam haar vleugels uitslaan.” Onder het label Made in Mozaïek reizen voorstellingen die in Bos en Lommer ontstaan steeds vaker door Nederland en het buitenland. “En we willen iets voor onze trouwe bezoekers doen. Daarom hebben we nu de Mozaïek Pas. Daarmee kun je het hele seizoen, met een introducee, naar iedere voorstelling voor maar 10 euro pp. En in het theatercafé krijg je 10% korting. De pas kost in september 10 euro.”

Tekst: Caroline Freriks